Traditionell neapoletansk/napolitansk kaffebryggare i rostfritt stål.
Caffettiera tradizionale napoletana.
Innan Mockamaskinerna och Espressobryggarna gjorde sina intåg bryggde man kaffet så här i Neapel. Det är verkligen värt att ta upp traditionen igen, kaffet smakar fantastiskt.
Utöver de supergulliga kaffebryggarna är själva processen ett rent nöje och kaffet liknar svenskt bryggkaffe men med en annan ton p.g.a. rostningen.
Hos oss kan du beställa kaffekannor för 3-4 eller 6 koppar. Vi gör kaffet, eller så hjälps vi åt och om du vill kan du få göra det alldeles själv vid bordet. Oss veterligen är vi det enda cafeèt i Sverige som gör traditionellt neapolitanskt kaffe. Men skulle vi ha fel hoppas vi du uppdaterar oss. Ju fler desto bättre.
Viktigast av allt är ett bra kaffe, vi använder Passalacqua Mekico eller Moana. Vill du göra kaffet hemma finns bryggare, kaffe och kaffekoppar att köpa i cafèet, men du kan även göra ett snarlikt kaffe med vanligt Melittafilter, inte riktigt detsamma men gott! Men kaffet måste vara det rätta!
Följ med steg för steg – så här brygger du traditionellt neapolitanskt kaffe.
Öppna kaffebryggaren så att du ser kaffefiltret där du ska lägga i kaffet. Se filtret öppet nästa bild.
Aprire la caffettiera per liberare il portafiltro.
Mittendelen är den med kaffefiltret, skruva av filtret.
Togliere il portafiltro dalla caffettiera e svitare il filtro.
Fyll filtret med kaffe.
Riempire il filtro con il caffè.
Fyll filtret mer eller mindre så här (beroende på hur starkt du vill ha kaffet). Obs, pressa inte kaffet med skeden.
Più o meno così (dipende da quanto forte si desidera il caffè). Attenzione, non pressare il caffè con il cucchiaino.
Skruva på locket på filtret.
Riavvitare il filtro sul portafiltro.
Ta bort överflödigt kaffe från toppen av filtret.
Togliere dalla superfice del filtro il caffè in eccesso fuoriuscito.
Nu är det bra.
Così.
Sätt tillbaka delen med filtret i bryggaren.
Riposizionare il portafiltro nel bricchetto del caffè.
Koka upp vatten och häll det i kannan utan pip.
Litet extra tips. Häll i en tesked extra kaffe ovanpå filtret. Det varma vattnet får då redan en arom av kaffe innan det passerar filtret. Täck över med delen du nyss hade vattnet i.
Häll över det varma vattnet – långsamt
Trucco in più: mettete un cucchiaio di macinato nel recipiente sopra al filtro, l’acqua sarà già aromatizzata prima di attraversalo.
Versare l’acqua bollente nel portafiltro. Lentamente. Coprire il portafiltro con contenitore dell’acqua bollente.
Ta en liten kvadratformad bit folie,
Prendere un piccolo quadrato di carta stagnola.
Gör en strut.
E fare un cono.
Sätt struten över pipen och kläm till för att stänga inne kaffearomen i kannan.
Coprire il beccuccio della caffettiera con il cono di carta stagnola per impedire all’aroma del caffè di uscire,
Lyft den övre delen då och då för att kontrollera om det varma vattnet har passerat filtret.
Controllando di tanto in tanto sollevando il contenitore dell’acqua bollente che copre il portafiltro.
Så, nu är det klart och det är snart dags att smaka.
Ecco ci siamo, siamo quasi pronti a gustare una vera delizia.
Ta ur delen med filtret och sätt det i delen utan pip.
Sollevare il portafiltro dalla caffettiera. E poggiarlo nel contenitore dell’acqua bollente.
Sätt locket på kannan och ta av folien, häll upp.
Porre il coperchio sulla caffettiera e versare.
Drick och njut, traditionellt med socker men du väljer själv så klart.
Gustate il vostro caffè, come da tradizione, con lo zucchero o come più vi piace.
Perfekta presenten till kaffeälskaren som har (nästan) allt. Vi säljer bryggare och koppar.